Aké veľké majú byť výbehy pre hydinu?

Kategória: Články Dátum: Hit: 14014

Veľkosť výbehov pre hydinu závisí od možností každého chovateľa a treba im prispôsobiť aj výber plemena.

Podstatné je, koľko zvierat je vo výbehu umiestnených. Veľkosti plochy, ktorá je pre výbeh k dispozícii, a tiež počet i kategórie zvierat, ktoré v nich chceme umiestniť, je potrebné prispôsobiť konštrukciu výbehu.

Veľké plochy nie sú vhodné pre okrasné a zdrobnené plemená. Naopak, veľmi ich ocenia zháňavé plemená ľahké a stredne ťažké, morky, perličky i vodná hydina. Ak bude mať hydina dostatok priestoru a nebude rušená, nemali by nastať problémy s prelietavaním plotov.

V zatrávnených výbehoch sa na jednu sliepku počíta 10 – 15 m2, je to potrebné na udržanie porastu. V okolí kurína sliepky porast rovnako väčšinou zdevastujú. Diskutované sú vo veľkých výbehoch problémy so zanášaním, a to pri všetkých druhoch. Morky, pižmovky, husi i niektoré plemená sliepok, ktoré nestratili schopnosť kvokania, si často nájdu úkryt na zapadnutom mieste výbehu a potom sa kvočky objavia až s vyliahnutými mláďatami.

V prípade, že chceme mať všetko pod kontrolou, je vhodné výbeh rozdeliť do niekoľkých celkov. To, v akej vzdialenosti od kurína sa hydina bude pohybovať, možno do istej miery ovplyvniť tiež umiestnením kŕmidiel. Pokiaľ ich dáme ďalej od kurína, pustia sa sliepky ďalej.

Podľa druhu a kategórie môžeme pri kvalitnom výbehu ušetriť krmivo. Na pokosených lúkach, pastvinách, poliach po zbere, po podmietke i orbe, na lesných porastoch či v sadoch využije hydina burinaté rastliny i výdrol po zbere či popadané ovocie. Okrem toho dokáže zničiť veľa škodcov a trusom hnojí pôdu. 

Pre zháňavé plemená sliepok, morky i perličky sú zaujímavé i lesné výbehy. Problémom však môže byť prítomnosť predátorov. Pri menších výbehoch je potrebné pamätať aj na kvalitnú kŕmnu dávku a na to, že na nej neušetríme toľko ako vo veľkých výbehoch. Pri nedostatku priestoru je vhodnejší ľahko čistiteľný tvrdý výbeh.

Zaujímavým riešením je využitie hlbokej podstielky i vo výbehoch. Malé výbehy je vhodné zastrešiť. V menších zatrávnených priestoroch je zaujímavým riešením ochrana porastu roštmi alebo rámami s pletivom tak, aby sliepky mohli vyrastajúci porast zobať, ale nepoškodili ho.

To, čo nie je možné zabezpečiť dostatkom priestoru, môže sčasti nahradiť vybavenie. Zelené krmivo je výhodné podávať v jasliach, kde nedôjde tak ľahko k jeho zapareniu a znečisteniu. Ak je v menšom výbehu umiestnená vodná hydina, je vhodné napájačky umiestniť na rošty alebo inak zabezpečiť, aby vyšpliechaná voda odtiekla. Hlavne kačice sú schopné vyšpliechať veľké množstvo vody.

Plochu výbehov je možné rozdeliť do niekoľkých blokov a tie potom striedavo využívať tak, aby podrast stačil dorásť. K rozdeleniu sú praktické nevodivé siete, ktoré sa predávajú v rôznych veľkostiach. Sú stabilné, s dobre viditeľnými plastovými tyčkami. Siete s jedným hrotom sú určené do kamenitej pôdy, kam sa ľahšie zapichne jeden hrot. Siete s dvomi hrotmi sú určené do mäkkej pôdy, kde dva hroty lepšie udržia stabilitu siete. Použiť sa dajú i pre zakrytie výbehov. Praktické sú tiež vodivé siete, ktoré zamedzia úniku zvierat a chránia ich pred predátormi. Ďalšou možnosťou sú ohrádky alebo celé odchovne postavené ako prenosné. Sú drahšie, ale pevnejšie a trvanlivejšie. Tiež voliéry je potrebné zariadiť efektívne a dbať na ich pravidelnú údržbu.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December