Aké sú výhody automatických krmítok a napájačiek?

Kategória: Články Dátum: Hit: 4386

Automatické podávače krmiva a vody pre hydinu ponúkajú niekoľko veľkých výhod oproti tradičným krmítkam a napájačkám.

Pri automatických podávačoch majú sliepky prístup k čerstvej vode a čistému krmivu 24 hodín denne, 7 dní v týždni, teda po celý rok. Tento štýl chovu zaistí chovateľom pravidelnú znášku, zdravé jedince a sliepkam pohodlný prístup k vode i ku kŕmnym zmesiam.
Nechať konzumovať vaše sliepky toľko, koľko chcú je dobrým predpokladom toho, ako mať kvalitné vajcia po celý rok, a to i v momente, keď potrebujete od sliepok na pár dní odísť. Pre tých, ktorí nechovajú len pár nosníc, ale celý kŕdeľ, sú automatické podávače vecou, bez ktorej si svoj chov už nedokážu vôbec predstaviť.

Prečo je používanie automatických podávačov lepšie než používanie klasických misiek či mechanických podávačov?

Zníženie odpadu: Pri automatických podávačoch je krmivo i voda uložená vo vnútri podávača, takže eliminuje odpad, pretože obmedzuje rozliatie vody, vyhadzovanie krmiva von a zabraňuje tak skazeniu zmesí v daždi.

Menej práce: Veľká výhoda je práca s kŕmením a dolievaním vody. Namiesto toho, aby chovateľ denne, niekedy i dvakrát za deň, chodil a neustále doplňoval krmivo a vodu, môže s automatickými podávačmi krmivo či vodu doplniť jeden deň v týždni a podľa počtu sliepok zase doplniť, až bude vedieť, že je prázdny. Tento druh krmítka a napájačky ocení hlavne chovateľ s veľkým počtom sliepok.

Väčšia bezpečnosť: Rozhádzané krmivo po celom výbehu i vo vnútri kurína je dobrým lákadlom pre hlodavce a rôzne predátory, ktoré krmivo cítia vo vzduchu a neboja sa pre neho obetovať cestu. Okrem ochrany pred predátormi a hlodavcami chráni automatický podávač sliepky i pred rôznymi chorobami a baktériami, lebo kvalitné krmítka a napájačky vyrobené z nerezu nemajú tendenciu plesnivieť ani korodovať.

Samozásobovacie krmítka
Automatické krmítko je jednoducho stroj, ktorý nepretržite po celý deň kŕmi sliepky z centrálneho zásobníka. Miesto toho, aby chovateľ musel doplňovať samostatný kŕmny žľab, naplní tak len jeden hlavný zásobník – násypku, a to iba raz denne alebo týždenne, podľa toho, ako veľká je násypka a pre koľko sliepok je určená.

Typy automatických krmítok:

Tubusové alebo zásobníkové krmítka nie sú príliš drahé a možno ich zakúpiť v plaste i nereze. Kŕmnu zmes potom jednoducho nasypte zhora do tubusu a ako postupne sliepky prichádzajú a ujedajú krmivo, tak sa zase opäť dopĺňa do spodnej misky. Tieto podávače možno aj zavesiť do priestoru a celý kŕdeľ tak bude mať ku krmivu prístup.

Nášľapné krmítko: sliepka šlliapne na najnižšiu časť krmítka a krmivo sa pre ňu stane prístupným. Ak sliepka dolnú časť opustí, krmítko sa opäť samo zavrie. Väčšina sliepok tento systém pochopí behom pár dní.
Okrem úspory času nutného k obsluhe hydiny, nášľapné kŕmidlo znižuje aj výdaje za kŕmenie a riziká vzniku ochorení. Vďaka automaticky otváranému kryciemu veku sa ku krmivu nedostanú hlodavce ani drobné vtáky, ktoré dokážu zvýšiť spotrebu voľne sypaného obilia a semien až o polovicu.
Konštrukcia nášľapného krmítka obmedzuje straty spôsobené občasným vyhrabávaním zrniek z kŕmnej vaničky. Voľne žijúce vtáky a hlodavce sú navyše prenášačmi parazitov, baktérií a ďalších pôvodcov rôznych ochorení. Je prirodzené, že na slepačích behákoch zostávajú nečistoty. Nášľapné prvky s príliš veľkou plochou sa nimi môžu zaniesť natoľko, že veko kŕmnej vaničky zostane otvorené.
Konštrukčnú spoľahlivosť a výhody kŕmidla možno zaistiť tým, že sa umiestni pod prístrešok mimo dosah priameho dažďa a na tvrdý podklad. Pšenica či iné sypké krmivo v suchu nenapučí, nebude sa lepiť a plesnivieť. Tvrdý podklad pod kŕmidlom uchráni nášľapné bidielko a funkčnú medzeru pod ním pred blatom.

Násypné krmítko funguje na podobnom princípe ako zásobníkové. Rozdiel je v tvare krmítka a v jeho väčšom objeme, takže krmiva pojme viac a pokiaľ je vyrobené z plechu, je vhodné i k umiestneniu do elektrických ohradníkov a pre veľké kŕdle sliepok. Kŕmny priestor je vždy dostatočne veľký, aby uspokojil viac hladných sliepok naraz.

Rôzne druhy krmítok má vo svojej ponuke aj spoločnosť VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December