Aké sú najčastejšie choroby hydiny?

Kategória: Články Dátum: Hit: 17350

Aké sú najčastejšie choroby hydiny a ako im možno predchádzať?

Za zdravé zviera môžeme považovať to, ktoré nejaví odchýlky v porovnaní s ostatnými členmi kŕdľa a tiež také zviera, ktoré chovateľovi poskytuje maximálnu úžitkovosť.

Ako vyzerá zdravá sliepka?

• Zdobí ju lesklé, priľahlé perie.
• Hrebeň aj lalok má jasne červenú farbu (platí pri väčšine plemien).
• Okolie jej kloaky je čisté.
• Nevykazuje známky apatie a agresivity.
• Miluje jedlo a všetky maškrty, ktoré jej strčíte pod zobák.

Aké choroby ohrozujú váš chov hydiny najčastejšie a čo sú strašiaci v kurníku vôbec zač?

Hydinová nádcha: choroba bakteriálneho pôvodu. Príznaky sú výtok z očí, kýchanie a sipavé dýchanie. Liečia sa špeciálnymi antibiotikami a karanténou postihnutej hydiny.
Markova choroba: ide o hydinový herpes vírus. Príznakom je ochrnutie končatín. Samotná liečba už nie je možná, prevenciou je len očkovanie.
Infekčná bronchitída: choroba vírusového pôvodu. Príznaky sú sťažené dýchanie, našuchorené perie, výtok z nosových otvorov. Ochranou je len preventívne očkovanie.
Kokcidióza: Parazity a vysoká vlhkosť v kuríne. Spoznáte ju podľa zlého rastu, chudnutia, nechuti k jedlu, vyčerpanosti. Zlepšenie dosiahnete iba častejšou výmenou podstielky a zlepšením klímy v kuríne.
Tuberkulóza hydiny: nepríjemné ochorenie, ktoré spôsobujú baktérie tuberkulózy. Príznaky sú bledé hrebene a laloky, pozvoľné oslabenie a nižšia znáška. Liečba žiaľ nie je možná; zasiahnutý kurín by sa mal prestať využívať aspoň na 3 roky.

Všeobecne platí, že v každom prípade sa musí dodržiavať správna hygiena, sliepkam treba dopriať dostatok vody a správny pomer krmiva a nezanedbávať ich starostlivosť.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December