Aká je ideálna podlaha v kuríne a vo výbehu?

Kategória: Články Dátum: Hit: 4971

Všeobecne platí, že najlepšia podlaha v kuríne je taká, ktorá udrží kurín po celý rok v suchu a čo v najväčšej čistote. Zároveň by mala byť pre sliepky bezpečná a pohodlná.

Ideálnym riešením v kuríne je jeden z týchto materiálov, prípadne aj ich kombinácia:

Piesok: Podlahu zasypať pieskom – je to jednoduché, lacné a podlaha sa aj relatívne dobre čistí. Tmavý slepačí trus na svetlom piesku vidno, takže ho môžete z podlahy jednoducho zobrať a zlikvidovať. Nevýhodou je, že piesok rýchle zvlhne, takže výmenu bude potrebovať častejšie než slama alebo seno.
Drevená podlaha: Výhody drevenej podlahy spočívajú v tom, že je dostupná, lacná, dá sa ľahko a rýchlo opraviť. V závislosti od konštrukcie sa ale zas môže zle čistiť. Vynaliezaví chovatelia používajú na drevené podlahy staré linoleá, čo im potom umožňuje podlahu pomocou hadice dobre vyčistiť.
Slama: Položenie slamy na podlahu kurína patrí k najčastejšej metóde, ktorú majitelia sliepok praktizujú. Sláma dobre izoluje, je mäkká, dostupná a cenovo prijateľná. Čas od času potom len hrabľami odstránite starú slamu a pridáte novú.
Betón: Ak nepočítate každý cent a pre kurín máte zaistené trvalé miesto, je betón solídnou voľbou, ako vo vnútri kurínu dosiahnuť čisté a zdravé podlahy. Keďže betón chladí a jeho povrch je dosť tvrdý, budete musieť sliepkam zaistiť mäkkú podstielku, aby ste predišli nachladeniu a hlavne zraneniam.

Ak nechcete, aby vaše sliepky dlhodobo chodili po blate, môžete vo výbehu použiť niektorý z týchto materiálov:

Piesok: Hrubý piesok je lacný a trus sa z neho pomerne dobre čistí pomocou lopaty. Ak nasypete do výbehu i väčšiu vrstvu piesku spolu so štrkom, ochránia výbeh pred nánosom bahna i v prípade silného alebo dlhodobého dažďa.
Štrk: Do výbehu môžete čas od času sypať i štrk, ktorý určitým spôsobom vodu a bahno nasiakne. Ideálne je potom špinavý štrk pomocou lopaty z výbehu odstrániť a zasypať výbeh novým štrkom.
Tráva: Je to hlavne možnosť, ako udržať sliepky viac v prírode. Sliepky si tak môžu hľadať hmyz a rôznu háveď. Dobrá a výživná strava totiž znamená chutné a kvalitné vajcia pro vás. Čas od času ale bude potrebné trávu znovu zasiať a počkať, než vyrastie nová tráva.
Drevo: Nie jemné piliny, ale väčšie kusy dreva, ktoré môžete počas najväčších dažďov rozhádzať do výbehu. Bahno sa do štiepkov nasiakne a výbeh bude bez blata.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December