Aká farba škrupiny a žĺtka vajec je najkvalitnejšia?

Kategória: Články Dátum: Hit: 7006

Často diskutovanou otázkou medzi gazdinkami je farba vajcovej škrupiny a jej dosah na kvalitu obsahu.

Hneď na úvod treba uviesť, že farba škrupiny vajec závisí od plemennej typovosti nosníc. Tie, ktoré paria do skupiny typu leghorn biely a od neho odvodené plemená a hybridy, znášajú vajcia s bielou škrupinou.
Sliepky plemena rodajlenka červená a od neho odvodené skupiny v rôznom stupni kríženia a príbuzenstva produkujú vajcia v škrupine svetlohnedej až po tmavohnedú. V chovoch je dedivosť bielej farby škrupiny dominantnejšia ako hnedej, preto pri väčšine plemien prevláda.

Taktiež je dokázané, že farba škrupiny je viazaná na pohlavie. Ak skrížime kohúta leghornského typu (produkcia vajec v snehobielej farbe) so sliepkou rodajlenkou červenou (znášajúca vajcia v hnedej škrupine), bude potomstvo z tohto kríženia znášať vajcia prevažne s bielou alebo smotanovobielou škrupinou.
Ak na kríženie použijeme opačnú kombináciu, t. j. kohúta rodajlenky červenej a sliepku leghornku bielu, sliepky, ktoré z tohto kríženia vzniknú, budú znášať vajcia s farbou škrupiny medzi bielou a hnedou, v tzv. medzifarbe. Ide o plemená, ktoré majú predka kuru bankívsku. Ale americké plemeno sliepky araukana, ktoré je chované výlučne v drobnochova­teľských podmienkach, znáša vajcia v škrupine modrozelenej, ktorá môže mať rôznu stupnicu odtieňov.

Farba vs kvalita

Farba vajcovej škrupiny nie je pre kvalitu vaječného obsahu rozhodujúca. Z mnohých rozborov je zrejmé, že vajcia s hnedou škrupinou sú menej pórovité, takže pevnejšie. Táto vlastnosť má význam v ich menšom poškodzovaní a znehodnocovaní pri manipulácii a preprave s nimi.
Ak by sme išli do detailov, mohli by sme poukázať na to, že cez menší počet pórov v škrupine prebieha pomalšie výmena plynov von i dovnútra vajca, preto si dlhšie udržuje obsah, uchováva stále hodnoty ako sú pomalšie znehodnocovanie vitamínov a oxidácia tukov. To zaručuje vajcu dlhšiu sterilitu, čo v ponímaní konzumenta by sa dalo hodnotiť ako záručná doba, ale sú to zanedbateľné hodnoty.
Liahari radšej pracujú s bieloškrupinovými vajcami, lebo pri ich presvetľovaní sa jednoduchšie, rýchlejšie a s väčšou presnosťou zisťuje stav, v akom sa embryo nachádza.

Druhý znak, ktorý spotrebiteľ často posudzuje ako prioritný je sfarbenie žĺtka. Podľa jeho farebnej intenzity je zvykom posudzovať kvalitatívny obsah vajca. Ten môže byť od citrónovožltej až po tmavopomarančovú, o ktorej sa traduje že je najkvalitnejšia. Pritom je to zavádzajúce, lebo farbivo nemá žiadnu výživnú hodnotu, podieľa sa len na konečnom sfarbení produktu, čo je výlučne estetická záležitosť.
V extenzívnych chovoch stupnica sfarbenia žĺtka môže byť počas leta rôzna. Závisí od množstva a zloženia skonzumovaného zeleného krmu. V zime tú správnu farbu sfarbeniu žĺtka dodáva skrmovanie buliev cvikly, mrkvy, prípadne sa krmivo posype mletou čerenou paprikou alebo drveným súkvetím nechtíka lekárskeho.
K zlepšeniu vyfarbenia prispieva aj naklíčený ovos či lucernová múčka. Svetlé sfarbenie žĺtka je znakom vysokej intenzity znášky, často v neprirodzených chovateľských podmienkach (klietkach). Aby sa spotrebiteľom vo farebnosti vyhovelo, tak sa nosnicami v podmienkach halovej veľkovýroby skrmuje krmivo, v ktorom je zapracované neškodné chemické farbivo, a to sa fyziologickou cestou dostáva do žĺtka.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December