Africký mor ošípaných ohrozuje Slovensko zo všetkých strán

Kategória: Články Dátum: Hit: 913

Od júla 2019 sa na Slovensku vyskytlo 35 prípadov afrického moru ošípaných (AMO) u diviačej zveri a 11 prípadov v chovoch domácich ošípaných. Vďaka opatreniam je situácia s nákazou AMO u nás zatiaľ stabilizovaná.

Situácia v zahraničí sa však rapídne zhoršuje a ohrozuje tým celé územie Slovenska. Najviac ohrozením územím je južná strana. V okrese Dunajská Streda žije až 25 percent všetkých chovaných ošípaných na Slovensku. V tesnej blízkosti, na území Maďarska, denne pribúdajú nové prípady. Len za posledný rok bolo v Maďarsku cez 1 400 prípadov AMO.
Zo severu sme ohrození Poľskom, kde je potvrdených vyše 2 100 prípadov; posledný prípad výskytu je vzdialený len 45 km od Medzilaboriec. AMO bol len nedávno lokalizovaný aj neďaleko slovenských hraníc v Českej republike.
V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom.

Len v roku 2019 je evidovaných takmer 8 000 prípadov AMO v okolitých krajinách. Africký mor ošípaných v relatívne krátkom čase nekontrolovane zasiahol veľkú časť územia Európy.
Na území Slovenskej republiky je nákaza AMO naďalej lokalizovaná v dvoch okresoch (Trebišov a Michalovce). Posledný jedenásty prípad v chove domácich ošípaných bol z 19. augusta tohto roku, odvtedy sa AMO vyskytol už len u diviačej zveri. K dnešnému dňu SR eviduje ešte 35 prípadov u diviaka.

Najväčším rizikom šírenia nákazy je prostredníctvom voľne žijúcej diviačej zveri. Na území SR preto prebieha intenzívny lov diviačej zveri s cieľom obmedziť stavy diviačej zveri a tým minimalizovať šírenie AMO do ďalších oblastí Slovenska.
Spolupráca s poľovníkmi je na dobrej úrovni, rovnako ako plnenie opatrení. Od začiatku sezóny poľovníci znížili stavy diviačej zveri už o viac ako 65 815 kusov, čo je oproti minulému roku viac o 14 846 diviakov. Keďže je šírenie AMO aj u diviačej zveri, v porovnaní s okolitými krajinami a s ohľadom na charakter tejto nákazy, minimálne opätovne môžeme konštatovať, že zvolené veterinárne opatrenia sú účinné a správne.
MPRV SR poskytlo poľovníkom chladiarenské zariadenia za účelom realizácie nariadených veterinárnych opatrení. Vďaka chladiacim boxom je poľovníkom reálne umožnená zvýšená intenzita lovu diviačej zveri a túto zver môžu aj bezpečne uchovávať a manipulovať s ňou do ukončenia laboratórneho vyšetrenia. Distribúcia chladiacich boxov prebieha od augusta 2019; v poľovných revíroch na území Slovenska je 550 chladiarenských zariadení.

O ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude rozhodovať zodpovedný prístup chovateľov, poľovníkov a ostatných zainteresovaných strán.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December